Bij Aart krijgen klanten uit de regio de beste service, advies en onderhoud op het gebied van rijwielen. De beste service, advies en onderhoud


0413 750 750
info@aarttweewielers.nl


Maandag: gesloten
Dinsdag—vrijdag: 9:00–12:30 en 13:30–17:30
Zaterdag: 9:00–16:00

fietsbanner

Piepende remmen? zo verhelp je het met dynamic


Een welbekend geluid bij het tot stilstand komen bij een stoplicht: het luide piepen van je remmen. Waarschijnlijk is dit één van de meest irritante dingen als fietser. Gelukkig kun je piepende remmen voorkomen met het juiste onderhoud.

Waarom piepen de remmen van mijn fiets?

De meest voorkomende reden van piepende remmen zijn vieze of vette remonderdelen. Met name schijfremmen kunnen enorm gaan piepen als hier een beetje vettigheid op zit. Je remmen kunnen vies en vet worden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld door opspattend water van de weg of modder waar olieresten in zitten. Ook water kan er voor zorgen dat je remmen gaan piepen. Bij het rijden in de regen heb je dan ook vaker en sneller last van piepende schijfremmen.

Maak ook naast het fietsen zijn er oorzaken te vinden waardoor je schijfremmen gaan piepen. Als je de remmen aanraakt met je hand, die van nature vettig is, laat je al een vettig laagje achter op de schijf of velgrand. Vermijd daarom het aanraken van deze onderdelen. Daarnaast kan er tijdens het schoonmaken residu van schoonmaakproducten op je remonderdelen komen, bijvoorbeeld spetters olie of residu van een beschermende finish. Het is daarom aan te raden om spuitbussen niet te gebruiken in de buurt van de remmen en de spray eerst op een doek aan te brengen. Door de remschijven als laatste stap schoon te maken, weet je zeker dat er geen residu achter blijft wat geluid kan veroorzaken.

Andere oorzaken van piepende remschijven

  • Kromme remschijf: als je remschijf niet meer recht is, kan deze tijdens het fietsen tegen de remblokken komen, dit veroorzaakt een piepend geluid. De fietsenmaker kan de schijf weer recht buigen met een speciale tool of aanraden om nieuwe schijven te monteren.
  • De remklauw is niet gecentreerd: je remschijf moet in het midden van de remklauw lopen. Als dit niet het geval is kun je dit gemakkelijk oplossen door de bouten waarmee de remklauw aan het frame of de voorvork gemonteerd is los te halen. Knijp vervolgens de remhendel in terwijl je de bouten weer vastdraait. Ook kun je een specifieke tool hiervoor gebruiken.
  • Je remblokken zijn versleten: versleten remblokken kunnen bijgeluiden zoals piepen veroorzaken. De remblokken kun je zelf of door de fietsenmaker laten vervangen.

Wat heb ik nodig om piepende remmen schoon te maken?

Het schoonmaken van je remmen is de laatste stap bij het schoonmaken van je fiets. Hiervoor gebruik je een speciale remreiniger die geen residu achterlaat. Gebruik zeker geen multispray of product dat olie bevat om je remmen te reinigen!

Wij raden deze producten aan:

  • Remreiniger van bijv. Dynamic.
  • Een schone, droge doek.

Hoe maak ik mijn remmen schoon?

Het schoonmaken van je remmen is de laatste stap in het schoonmaken van je racefiets, gravel bike of MTB. Tijdens het schoonmaken kan er residu van bijvoorbeeld een siliconenspray, reinigingsproduct of kettingolie op de remonderdelen komen. Als je je remmen als laatste schoonmaakt, weet je zeker dat er geen residu, wat zorgt voor piepende remmen, achterblijft. Raak na het schoonmaken de remonderdelen niet meer aan, het vet op je handen maakt je remmen weer vies.

Remschijven schoonmaken

Het schoonmaken van de remschijven is vrij gemakkelijk. Dynamic raadt aan om na iedere schoonmaakbeurt de tijd te nemen om ook je rotors te ontvetten met een remreiniger. Dit doe je als volgt:

  1. Zorg dat je een droge, schone doek en een remreiniger hebt. Probeer tijdens het schoonmaken de remschijf niet vast te houden met je handen, aanraken met de schone doek heeft de voorkeur.
  2. Spray de remreiniger direct op de schijfrem aan beide kanten. Let hierbij op dat je niet in de lager spuit waardoor je het lagervet oplost. Dit verkort namelijk de levensduur van de lagers.
  3. Veeg met de droge doek het vuil en de overtollige vloeistof van de remschijf. Je kunt de remreiniger ook op de doek sprayen en hiermee de schijf schoonmaken.

Remblokken schoonmaken

Controleer de schijfremblokken regelmatig. Om de schijfremblokken goed te controleren moet je ze er altijd even uithalen. Dit is ook een goed moment om ze direct schoon te maken.

  1. Haal het fietswiel uit je fiets.
  2. Zorg dat je de vergrendelingspen van je remblokken of zekeringspinnetje van de splitpen losgemaakt is. Dan trek je de remblokken er gemakkelijk uit.
  3. Verwijder het vuil door de remreiniger op de blokken te sprayen.
  4. Droog de remblokken af met een droge, schone doek.
  5. Monteer je remblokken weer in de rem.

Velgremmen schoonmaken

Het schoonmaken van de velgremmen bestaat uit twee onderdelen: het schoonmaken van velgrend en het schoonmaken van de remblokken.

  1. Haal het fietswiel uit je fiets.
  2. Controleer de remblokken: als deze volledig of oneven zijn afgesleten is het verstandig om de remblokken te vervangen.
  3. Veeg de remblokken schoon met een doek met remreiniger. Als de remblokjes erg vuil zijn, kun je de remreiniger direct op de blokjes spuiten.
  4. Maak vervolgens de velgrand schoon. Hiervoor is het handig om wat remreiniger op een droge, schone doek te spuiten. Ga met deze doek langs de aluminium rand.

Piepende schijfremmen voorkomen:

  • Preventief ontsmetten.
  • Inremmen van nieuwe remblokken.
  • Regelmatig je remmen bleeden.

Preventief ontsmetten
De macheniekers van Team Jumbo-Visma ontvetten de rijmschijven preventief voordat ze deze monteren op de racefietsen. Dit doen ze door Brake Booster op de remschijf te sprayen en deze vervolgens droog te maken met een schone, droge doek. Vervolgens worden de remschijven gemonteerd op de fietsen.

Hoe rem ik mijn remschijven in?
Als je nieuwe gesinterde remblokken voor je schijfremmen hebt gemonteerd, verbeter je de remprestaties door de remblokken goed in te remmen. Het materiaal van organische remblokken is een mix die een hars vormt. Tijdens het inremmen smelt deze hars en laat het een dun laagje achter op de schijfremmen wat zorgt voor een betere werking van de remmen.

Het inremmen is eenvoudig. Dit doe je door de remmen warm te laten worden waardoor de hars smelt. Versnel in de eerste fietsrit tot ongeveer 30 km/uur en rem hard tot je stapvoets rijdt. Herhaal dit ongeveer 20 keer per rem. Sommige fietsenmakers hebben hier een speciale inremmachine voor.

Hydraulische remmen bleeden
Als er lucht in de leiding zit, kan je remhendel minder direct reageren, de remkracht verslechteren of kunnen de zuigers blijven hangen wat weer geluid oplevert. Het ontluchten van je remmen, ook wel "bleeden" genoemd, zorgt ervoor dat de luchtbellen uit de hydraulische remleiding worden verwijderd. De fietsenmaker kan je hierbij helpen, al zijn er online ook diverse uitlegvideo's te vinden. De werkwijze wijkt per rem iets af.

Na het lezen van dit blog weet je wat je kunt doen tegen piepende remmen. Het goed schoonhouden van de remonderdelen is hierbij de eerste stap. Wij raden dan ook aan om dit onderdeel te maken van je schoonmaakroutine. Hier vind je de link naar de Brake Booster van Dynamic.

10 Leuke weetjes over fietsen
Fietsen is niet alleen gezond en handig, maar ook verrassend interessant. Hieronder lees je tien leuke feiten over de fiets die je misschien nog niet kende!
Lees verder
Alles wat je moet weten over speed pedelecs
Wil je snel en gezond naar je werk zonder in de file te staan? Dan is een speed pedelec een uitstekende keuze! Deze snelle elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km/u, wat aanzienlijk sneller is dan een reguliere e-bike (maximaal 25 km/u).
Lees verder
Hoe moet je omgaan met je accu na winterstalling
Veel fietsers kunnen niet wachten om hun elektrische fiets weer uit de stalling te halen zodra de winterkou voorbij is. Dat is begrijpelijk, maar het is essentieel om bij het voorjaarstochtje goed op een belangrijk onderdeel van je e-bike te letten: de accu.
Lees verder
Waarom kiezen voor riemaandrijving?
Fietsen met riemaandrijving (ook bekend als belt drive) winnen steeds meer aan populariteit als alternatief voor de traditionele fietsketting. Een riemaandrijving bestaat uit een kunststof of carbon riem en biedt diverse voordelen. Hoewel de aanschafprijs vaak wat hoger ligt dan bij een ketting, is het systeem duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Overweeg je een fiets met riemaandrijving? Lees verder en ontdek of dit systeem bij jou past.
Lees verder
ABUS Yardo: Fiets Innovatie van het Jaar 2025
ABUS Yardo Kettingslot met Vingerafdrukherkenning. Innovatie in fietssloten is zeldzaam, maar de ABUS Yardo brengt hier verandering in. Dit geavanceerde kettingslot werkt met vingerafdrukherkenning, waardoor sleutels en cijfercodes overbodig zijn. Met zijn moderne technologie, gebruiksgemak en hoge veiligheidsstandaard is de ABUS Yardo uitgeroepen tot de Fiets Innovatie van het Jaar 2025.
Lees verder
Behandel regenkleding op de juiste manier
Voor de optimale werking van jouw regenjas is regelmatig wassen aanbevolen. Zo blijft de waterkolom vrij van stof en vuil, waardoor regenwater opgevangen wordt en jij droog overkomt. Door de duurzame, PFAS-vrij, DWR coating blijft (regen)water op de stof liggen en rollen druppels er makkelijk af. Merk je dat dit effect afneemt, gebruik dan de AGU DWR Wash-In behandeling na een normale wasbeurt.
Lees verder
Göta Kanalleden verkozen tot mooiste fietsroute van 2025
Tijdens de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs is opnieuw de verkiezing voor de mooiste fietsroute van het jaar gehouden. Dit keer ging de eer naar een bijzondere route in Zweden: de Göta Kanalleden. Deze schilderachtige fietsroute van 220 kilometer volgt het Götakanaal en ligt in de buurt van het bekende Vätternmeer.
Lees verder
Fietsonderhoud in het voorjaar: klaar voor nieuwe ritten?
Is jouw elektrische fiets klaar voor het voorjaar? Om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft en je dure reparaties voorkomt, hebben we een handige checklist samengesteld. Zo controleer je de belangrijkste onderdelen en houd je je fiets het hele jaar door in optimale staat!
Lees verder
7 Redenen waarom fietsen in februari fantastisch is
Ja, februari kan guur en fris zijn, en ja, we zitten midden in de winter. Maar dat betekent niet dat je je fiets aan de kant moet laten staan! Sterker nog, fietsen in februari heeft juist verrassend veel voordelen. Van een flinke weerstandboost tot een fris hoofd—er zijn genoeg redenen om op te stappen. Dus, laat die bank en warme deken even voor wat ze zijn, bewaar je FietsActief voor de avonduurtjes en spring op de fiets!
Lees verder